Baldeforstørrelse med egne fedtceller

Book konsultation
Download patientinformation:

Baldeforstørrende operationer, også kendt som ‘brazilian buttlift’, vinder stigende indpas i efterspørgslen af kosmetiske indgreb. Uanset om baggrunden for at ønske baldeforstørrelse skyldes medfødt deformitet, naturlige aldersforandringer, vægttab eller blot et ønske om større balder, så giver denne procedure en følelse af større velvære og tilfredshed for mange kvinder.

Indtil nu har brug af silikone-implantater været den foretrukne metode til baldeforstørrelse. Proceduren har dog ikke nogen stor tradition bag sig i Danmark eller det øvrige Norden. Dette skyldes dels en mindre efterspørgsel, og dels at silikone-implantater giver flere problemer ved baldeforstørrelse end ved brystforstørrelse.

Men nu er der nye muligheder. Ved behandling med fedt-transplantation udnytter man, at fedtceller, der suges ud ved en særlig skånsom fedtsugning, i samme operation kan placeres ind i balderne.

Kort om fedttransplantation

Baldeforstørrende operationer vinder stigende indpas i efterspørgslen af kosmetiske indgreb.

Uanset om baggrunden for at ønske baldeforstørrelse skyldes medfødt deformitet, naturlige aldersforandringer, vægttab eller blot et ønske om større balder, så giver denne procedure en følelse af større velvære og tilfredshed for mange kvinder.

Indtil nu har brug af silikone-implantater været den foretrukne metode til baldeforstørrelse. Proceduren har dog ikke nogen stor tradition bag sig i Danmark eller det øvrige Norden. Dette skyldes dels en mindre efterspørgsel, og dels at silikone-implantater giver flere problemer ved balde-forstørrelse end ved brystforstørrelse.

Men nu er der nye muligheder. Ved behandling med fedt-transplantation udnytter man, at fedtceller, der suges ud ved en særlig skånsom fedtsugning, i samme operation kan placeres ind i balderne.

Ved en særlig skånsom oprensning og anvendelse af en særlig indsprøjtningsteknik sikres blivende resultat. De celler, der overlever de første 3 måneder (erfaringsmæssigt ca. 50-80 %) opfører sig derefter fuldstændig som normale fedtceller. Det vil sige, at hvis man taber sig efter operationen, mister man volumen i balderne, ligesom ikke-opererede balder gør normalt – og omvendt. Uden vægtændringer er varigheden af resultatet flere år og muligvis livslang, ligesom den er ved hudtransplantation. Metoden har dog ikke eksisteret længe nok til at man kan sige dette med sikkerhed. Da en stor del af balderne i forvejen består af fedtceller, opnår man således et helt naturligt og blivende resultat med denne behandling. Du kan læse mere om fedttransplantation i kapitlet derom.

Hvem kan tilbydes operation?

Da silikoneimplantater i balder giver følgevirkninger og risiko for implantatrelaterede komplikationer, vil man ofte være tilbageholdende med at anbefale denne metode.

Fedttransplantation muliggør baldeforstørrelse uden anvendelse af implantater, hvilket er banebrydende nyt. Fedttransplantation giver mulighed for permanent baldeforstørrelse med eget væv. Samtidig giver metoden meget mindre ar og mindre risiko for komplikationer end ved de traditionelle implantat-baserede metoder.

Ønsker du et diskret og naturligt, men mærkbart resultat?

Kvinder (eller mænd), der ønsker en mindre eller moderat baldeforstørrelse, er bedst egnet. Der er grænser for, hvor mange fedtceller man kan flytte ved én operation. Ønsker man et større resultat, kan operationen foretages flere gange, hvis der vel at mærke er fedtceller nok at tage af et andet sted på kroppen.

Ofte vil det dreje sig om 150-300 ml fedt, som man kan flytte til hver balde ved en enkelt fedttransplantation. Det er i samme størrelsesorden som de fleste baldeimplantater.

Hundrede og halvtreds milliliter (1,5 deciliter) lyder måske ikke af så meget, men hvis man forestiller sig at der bliver lagt fedtvæv ind, som i volumen svarer til en lille bøf (150 g) på rette sted på balden til at give den rette projektion, er resultatet både mærkbart, naturligt og diskret på samme tid.

Ønsker du en stor forandring på én gang, er fedttransplantation alene nok ikke det rette til dig. Fedttransplantation i kombination med for eksempel baldeløft og anden kropskonturering kan medføre store forandringer.

Har du fedtdepoter, du gerne vil af med?

For at denne operation kan gennemføres, skal der være tilstrækkeligt med fedtceller at tage af et andet sted på kroppen. Typisk høster man cellerne fra lår, hofter eller mave.

Ikke alle fedtceller overlever flytningen og nogle ødelægges og sorteres fra under den efterfølgende oprensningsprocedure.

Derfor skal der som hovedregel høstes cirka dobbelt så meget fedt, som den forstørrelse, man ønsker. Ønsker man således en forstørrelse på 150 ml på hver balde, skal man suge 300 ml til hver; det vil sige 600 ml fedt i alt til begge sider.

Ønsker du et blivende resultat, hvor du ikke behøver at skulle opereres igen?

I modsætning til baldeforstørrelse med silikoneimplantater, som kan blive hårde, deforme og evt. smertende (kapseldannelse), som kræver en ny operation for at udbedre, er der ved fedttransplantationen markant lavere risiko for komplikationer, som kræver re-operation. Samtidig er der ingen risiko for at kroppen reagerer med at afstøde de celler der overlever flytningen, da kroppen genkender dem som sine egne.

Er du normalvægtig?

Vi har valgt at begrænse tilbuddet til personer, som har et BMI mellem 21 og 28, da det er i dette interval, at behandlingen bedst kan gennemføres med succes.

Er du meget slank, kan det være svært eller umuligt, at finde egnede steder til høst af fedtcellerne. Er du på den anden side meget overvægtig kan vi desværre heller ikke tilbyde dig denne operation. Det skyldes at resultatet kan være markant dårligere hos overvægtige; fedt celler hos overvægtige er større og tager lettere skade af fedtsugningen end fedtceller hos normalvægtige. Er du tidligere overvægtig, men nu normalvægtig, kan operationen gennemføres med samme resultat som hos andre normalvægtige.

Er din vægt nogenlunde konstant?

De fedtceller, som overlever en behandling med fedttransplantation opfører sig som de gjorde, før de blev flyttet. Det betyder, at hvis du taber dig markant efter en behandling, vil du også tabe dig på balderne, og dermed miste meget af den fylde, behandlingen har givet. Derfor anbefaler vi ikke behandlingen til personer, der varierer meget i vægt. Af samme grund kan det ikke betale sig bevidst at tage på i vægt før en behandling med det formål at have tilstrækkeligt fedt at suge af. For du vil med stor sandsynlighed tabe dig det samme igen efter indgrebet, og dermed miste noget af den fylde, du fik flyttet til balderne ved fedttransplantationen.

Ønsker du også et baldeløft?

Hvis man forstørrer balder, som har et let hæng, løftes de automatisk lidt. Løftet er dog begrænset. Derfor laver man nogle gange et baldeløft i forbindelse med en fedttransplantation. Baldeløftet medfører et tværgående ar lavt i lænderegionen, på overgangen til balderne, således at det kan skjules af trusserne.

I andre tilfælde, hvis man har meget hængende balder, med løs hud i folden ned mod låret, kan man lave hudreduktion ved at placere arret på dette sted.

Begge løft-teknikker kan ofte kombineres med fedttransplantation. Den endelige vurdering af, om det kan lade sig gøre, kan først vurderes ved en konsultation. I nogle tilfælde vil anbefalingen være at foretage fedttransplantation og baldeløft i 2 separate operationer med minimum 3 måneders interval.

Er du tålmodig?

Det kræver en vis tålmodighed at gennemgå fedttransplantation til baldeforstørrelse. Ikke fordi det kræver særlige forholdsregler før og efter operationen. Men fordi det tager noget tid før hævelsen efter operationen forsvinder. De celler, der ikke overlever flytningen, giver noget hævelse af balderne, som først forsvinder ca. 3 måneder efter operationen. Derfor er fedttransplantation bedst egnet til dig, der kan vente på at det endelige resultat stabiliserer sig.

Hvordan er forløbet?

Forundersøgelsen
Er du interesseret i at høre mere om fedttransplantation og/eller baldeløft, kan du bestille tid til en forundersøgelse. Her taler vi om, hvorvidt behandlingen kan imødekomme dine forventninger og du får svar på dine eventuelle spørgsmål. Der bliver taget billeder og målt omfang af dine hofter og balder, så vi bedre kan vurdere resultatet efter operatonen. Derefter skal du i henhold til Sundhedsstyrelsens Bekendtgørelse om kosmetisk behandling have 7 dages betænkningstid før du giver dit samtykke til operation. En operation kan med andre ord tidligst foregå en uge efter forundersøgelsen. Du har krav på – og vi anbefaler – at du medbringer en pårørende til din forundersøgelse, så du har nogen at snakke med derhjemme inden du træffer den endelige beslutning om operation.

Operationen
Du møder på klinikken på operationsdagen og bliver vist til rette på din stue. Selve operationen foregår i fuld bedøvelse og består af 2 trin:
1. Først høstes fedtcellerne ved en skånsom fedtsugning. Du beslutter selv i samråd med os, hvor fedtsugningen skal foretages. Under fedtsugningen skylles cellerne automatisk med saltvand, så blod og vand samt olie fra ødelagte fedtceller fjernes. Og nogle gange centrifugeres de også, så overskydende vand også fjernes.
2. Derefter indsprøjtes cellerne i balderne med en stump kanyle gennem 3-4 små indstik på hver balde. Arrene fra indstikkene får en størrelse på 2-3 mm og bliver som regel yderst diskrete eller helt usynlige.

Det første døgn efter operationen
Du vil være lidt ør og træt, når du vågner efter operationen. Derfor beholder vi dig til observation nogle timer. Men i de fleste tilfælde vil du kunne komme hjem samme dag uden behov for stærke smertestillende. Du må ligge på ryggen, sidde, stå og gå allerede fra den første dag; men der er lidt restriktioner i de første uger (se nedenfor).
Næste morgen kan du tage et brusebad og foretage almindelige, ikke-anstrengende gøremål. Svarende til de fedtsugede områder skal du anvende en komprimerende bandage i op til 6 uger, afhængig af hvor stor transplantationen er.

De efterfølgende uger
Et ikke-fysisk krævende arbejde kan som regel genoptages efter 4-7 dage. Men er dit arbejde fysisk krævende, kan der meget vel være behov for 7-10 dages sygemelding. De første 2 uger efter operationen, bør du undgå fysisk påvirkning af balderne og først efter 4 uger anbefaler vi genoptagelse af hård fysisk aktivitet, herunder sport med risiko for hårde skub, slag og fald, som kan ramme balderne.

Vore anbefalinger kan opsummeres således:
1.- 2.uge:
· Du må godt ligge fladt på ryggen, men skal mest ligge på siden og maven. Du må stå og gå. Du må gerne
sidde ned i korte perioder (5-15 minutter ad gangen, fx ved wc-besøg og måltider), men du skal undgå direkte belastning på det transplanterede område. Det er særlig vigtigt at du undgår glidende/rullende bevægelser henover det transplanterede område.
I forbindelse med operationen gennemgår din plastikkirurg hvilke områder, som du skal beskytte, og hvilke slags stole du må bruge og hvilke du skal undgå.
2-4. uge:
· Du må dyrke lettere motion (pulsen stiger ) f.eks. : cykling, lange gå ture, let løb.
Du må arbejde igen. Du må ligge frit, som du vil. Efter 4. uge :
Du kan frit sidde som du vil og dyrke sport inkl. svømning, vægttræning og kontaktsport .

Sex
Vi tilråder forsigtighed de første 2-3 uger.
Indtil 4 uger efter operationen skal du undgå direkte fysisk belastning af balderne.

Kontrol
Vi vil gerne se dig til kontrol efter ca. 2 uger for at fjerne evt. tråde ved indstiksstederne og se om alt er, som det skal være. Tre måneder efter vurderer vi resultatet, tager billeder, måler din vægt og din omkreds af hofter og balder og hører om du har ønske om et nyt indgreb. Et år efter den sidste behandling foretages den afsluttende kontrol. Der tages billeder og måles igen.

Forventlige følgevirkninger

Smerter, hævelse og blodudtrædninger
De første dage efter operationen vil der komme smerter, hævelse og blodudtrædninger både på balderne, men ofte værst der, hvor fedtsugningen er foretaget. Det plejer at være værst efter et par dage. Ligesom ømhed i benene ofte tiltager de første par dage efter en anstrengende løbetur. Generne aftager gradvist over de følgende par uger.

Infektion
Der er en lille risiko for betændelse/infektion, der hvor du er opereret. Hvis det sker, kan der blive behov for tablet-behandling med penicillin eller et andet antibiotikum.

Føleforstyrrelser
Der kan komme føleforstyrrelser i de opererede områder. Der kan være tale om en ubestemmelig blanding af nedsat følesans og overfølsomhed. Det aftager gradvist efter operationen, men kan være til stede i uger.

Mulige komplikationer

Mindre forstørrelse af balderne end forventet
I ganske få tilfælde sker det, at fedtcellerne af en eller anden grund overlever meget dårligt. Man ved endnu ikke helt hvorfor det sker, men der kan være tale om at kroppens immunforsvar ”overreagerer” og angriber de flyttede celler. Hvis det sker for dig, vil vi sandsynligvis fraråde dig en ny behandling med fedttransplantation.

Ujævnheder i huden eller asymmetri
Erfaringen viser at svind ofte sker nogenlunde symmetrisk. Men er du en af de få, hvor cellerne overlever særlig dårligt, kan resultatet blive asymmetrisk, uregelmæssigt og midlertidigt hårdere at føle på end almindeligt fedtvæv. Denne hårdhed består af almindeligt arvæv og opblødes i løbet af de efterfølgende måneder. Af og til der opstå ujævnheder eller stedvise indtrækninger i huden, hvor man høster fedtet fra. Risikoen stiger, jo mere fedt man høster i forhold til den naturlige mængde, som er i udgangspunktet.

Arvæv og forkalkninger
Hvis mindre klumper af fedtceller dør, kan der med tiden opstå små forkalkninger i fedtvævet i balderne. Disse vil ikke kunne mærkes. Hvis større klumper af fedtceller dør, kan man få arvæv og forkalkninger, som kan være store og generende. Disse vil med tiden blive blødere og svinde af sig selv. I meget sjældne tilfælde kan store klumper blive så generende at de må bort-opereres. Den teknik, som vi anvender, tjener til at undgå denne slags komplikationer.

Fedtceller, som introduceres i blodbanen
Visse steder anvender man at transplantere fedtceller ind i baldemuskulaturen som supplement til at forstørre i selve baldefedt-laget. Det er beskrevet at der i så fald er risiko for at fedtcellerne introduceres i de store blodkar under musklerne og med blodbanen føres andre steder hen, som både kan være uhensigtsmæssigt og potentielt farligt. Af denne grund har vi valgt, at vi ikke indfører fedtceller i musklerne, men alene i fedtlaget ovenpå musklerne. Det betyder, som tidligere nævnt, at der er en grænse for hvor store mængder man kan transplantere på én gang. På den anden side løbes ikke en unødig risiko ved denne skånsomme tilgang.

Generelt om nye behandlingsformer

Når nye behandlingsformer tages i brug i Danmark, vurderer Sundhedsstyrelsen i hvert enkelt tilfælde om den nye metode er så anderledes eller ny, så der er behov for særlige foranstaltninger. Sundhedsstyrelsen har vurderet, at fedttransplantation ikke kræver særlige foranstaltninger.

På Printzlau Privathospital, betragter vi denne behandlingsform som sikker og forsvarlig.

Vi vil imidlertid gerne give vores bidrag til en fortsat udvikling af denne nye behandling, så metoden kan forbedres mest muligt og gavne fremtidens patienter. Derfor foregår behandlingen hos os under såkaldt protokollerede forhold. Det vil sige, at den enkelte kvinde eller mand, og dennes balder vurderes nøje inden behandlingen og at der anvendes en standardiseret metode. Der er også bestemte procedurer for den opfølgende protokol. På denne måde kan de resultater, der opnås på Printzlau Privathospital dokumenteres og bruges i den videre udvikling af denne type behandlinger.

Du kan se før-/efter-billeder på ASAP’s hjemmeside her

Andreas har mere end 25 års erfaring og har særlig ekspertise i plastikkirurgi efter stort vægttab og graviditet. Han er Danmarks “National Secretary” for The International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS).

Book
Andreas Printzlau Speciallæge i plastikkirurgi