Kosmetisk næseoperation og næsekorrektion

Book konsultation
Download patientinformation:

En næseoperation eller korrektion af næsen kan være ønsket fordi den enten er stor eller for lille, klumpet eller skæv. Hvis en næse er for stor, kan dette skyldes at næsespidsen er for klumpet og evt. vender nedad, at næseryggen er for høj, evt. med en bule (hump), eller at næsen er for bred. Ofte ses alle 3 “defekter” samtidigt.

Rhinoplastik er en type plastikkirurgi, der ændrer din næses størrelse, form og struktur. Oftes kaldet en næseoperation eller næsekorrektion, kan det kirurgiske indgreb reducere en fremtrædende bule, indsnævre en bred spids, glatte en skæv bro, eller gøre din næse mere proportional med resten af dine ansigtstræk. Det kan også hjælpe dig med at trække vejret lettere.

Det kan afbalancere dine ansigtsegenskaber ved at gøre din næse mere proportional.

Hvis du har brugt år på at besætte din næse, kan gode resultater fra denne procedure øge din selvtillid.

Rhinoplastik er en poliklinisk ambulant kirurgi, så du går hjem samme dag.

Når det korrigerer et strukturelt problem, kan en funktionel næseplastik hjælpe med at løse vejrtrækningsproblemer.

Forskellige typer af næseoperationer

Nogle næsekorrektioner er lettere at udføre end andre. Jo lettere det er at udføre operationen, jo større er sandsynligheden for, at man opnår det ønskede resultat. Det er lettere at gøre en stor næse mindre, end det er at gøre en lille næse større. Er næsen meget skæv, skyldes det ofte, at næseskillevæggen er skæv. Dette kan i nogle tilfælde give luftvejsproblemer. Hvis næseskillevæggen er meget skæv, udføres operationen af en øre-, næse-, halskirurg. Hvis en skævhed af næsen skal rettes samtidig med, at næsen gøres mindre, kan det være en vanskelig operation, hvor resultatet undertiden kan være uforudsigeligt.

En kompliceret næseoperation

En kosmetisk næseoperation er derfor ikke en standardoperation, og operationsteknikken må i hvert enkelt tilfælde nøje diskuteres mellem dig og plastikkirurgen, således at dit ønske så vidt muligt opfyldes. En sådan diskussion foretages bedst, hvis der tages et foto, som derefter kan anvendes i samtalen, så den nye næse kan tegnes ind på billederne.

Hvordan udføres en kosmetisk næseoperation

Ved en kosmetisk næseoperation lægges de fleste snit indvendigt i næseborene, for at undgå synlige ar. Ofte lægges også et lille snit på undersiden af næsen. Ved for stor, klumpet næsespids fjernes en del af næsebrusken og evt. nederste spids af næseskillevæggen. Ved høj næseryg fjernes brusk og den fremstående bule på næsebenet gennem en “kanal”, som laves fra indersiden af næseborene. Ved brede næseben oversaves næsebenene, så de kan modelleres på plads. Hvis næseborene er for brede, fjernes et lille stykke af næsefløjene. Operationen foregår som regel i fuld bedøvelse med efterfølgende indlæggelse.

Ved operationens afslutning anlægges en skinne over næsen. Skinnen og evt. tråde fjernes efter en uge. Man skal herefter være forsigtig og ikke komme til at støde næsen, så kan den gå ud af facon. Næsen kan føles lidt tilstoppet i starten. Man skal være forsigtig med at pudse næse de første 2-3 uger efter operationen. Arbejdet kan som regel påbegyndes igen efter ca. 2 uger. Sport kan genoptages efter ca. 4 uger, hvis man er forsigtig og ikke støder næsen. Næsen er lidt hævet i starten og hævelsen aftager lidt efter lidt. Det sidste af hævelsen aftager langsomt. Det endelige resultat kan først vurderes efter ½ – 1 år.

Følgevirkninger og komplikationer

Der er næsten ingen smerter efter operationen. Kinderne kan blive lidt hævede, og der kommer ofte blå mærker og hævelse under øjnene. Efter at skinnen er fjernet, er næsen lidt hævet. Det varer ca. 2 uger efter operationen før man ser nogenlunde normal ud igen. Slimhinderne i næsen er hævet i starten med deraf følgende nedsat luftpassage. Lugtesansen kan være nedsat i starten.

Blodansamlinger og infektioner ses meget sjældent efter operationen. Slutresultatet ved næseoperationer kan være uforudsigeligt. Af og til falder hævelsen ikke som ventet, de nederste bruske bliver uregelmæssige, og undertiden forskubber næsebenene sig tilbage på plads. Nedsat luftpassage kan også forekomme. De fleste problemer kan korrigeres ved en senere operation. Meget sjældne komplikationer: Pludselig næseblødning i efterforløbet. Permanent nedsat luftpassage. Permanent ændret lugte og smagssans. Skade på tårekanal. Hudskade med efterfølgende ar dannelse.

Holdbarhed

Som regel en mindre og mere lige næse som passer bedre til ansigtet. Efter at hævelsen er aftaget, må man forvente at resultatet bliver uændret i en årrække. Næser bliver større, når man bliver ældre.

Forundersøgelse

Der er 1 uges betænkningstid fra konsultation til operation må foretages. Samtykke til operation må først gives når betænkningstiden er udløbet. Ledsager kan medbringes ved konsultation.

Farooq har stor erfaring med næseoperationer og har mere end 25 års erfaring indenfor plastikkirurgi. Han har specialiseret sig i æstetisk og kosmetisk kirurgi. Farooq taler foruden dansk også svensk, engelsk, dari og persisk.

Book
Farooq Nasseri Speciallæge i plastikkirurgi