Maveplastik

Book konsultation
Download patientinformation:

Maveplastik (abdominalplastik) anbefales når opstramning af maveskind er en nødvendighed. eller ved løshed af hud på maven og eventuelt slaphed af bugvæg.
Dette ses typisk efter graviditeter eller vægttab, men alder og arvelige faktorer kan også spille ind. Større maveplastikker foretages også under syge- og sundhedsforsikringen, såfremt der er fysiske gener.

Overordnet set har vi tre typer af maveplastik på Printzlau Privathospital. Den mest almindelige er den ordinære maveplastik, du læser om her, der dækker de fleste behov. Der findes dog også en mini-maveplastik, hvor behovet ikke er ligeså omfangsrigt. Der findes også en større udgave af maveplastikken - den har vi kaldt udvidet maveplastik. Den er typisk tilegnet patienter, der har formået at præstere et massivt vægttab.

Du kan læse mere om mini-maveplastik her.

Du kan læse mere om udvidet maveplastik her.

Årsager

Alder
Med alderen mister huden sine elastiske egenskaber. Dette sker for huden over hele kroppen og forværres af udefra kommende faktorer som rygning og megen sol. Hvor hurtigt og hvor meget huden ældes afhænger dog primært af arvelige faktorer.

Opstramning af maveskind anbefales desuden også i forbindelse med graviditet.

Graviditet
Ved graviditet udvides huden over maven betragteligt og samtidigt udskilles kønshormoner, som skal gøre bækken og hud mere eftergiveligt. De hormonelle påvirkninger forsvinder selvfølgelig efter graviditeten, men kan have medført bristninger i læderhuden, såkaldte strækmærker, som forhindrer huden i at trække sig sammen. Jo ældre kvinden er og jo flere graviditeter, jo større er risikoen for at huden på maven vedbliver at være slap.

Efter stort vægttab kan det også været hensigtsmæssigt at få udført en maveskindsoperation, hvor fjernelse af maveskind er den ønskede effekt. Og det resulterer i opstramning af maveskind.

Overvægt
Svær overvægt udvider naturligvis også huden. Mange med såkaldt ”æblefacon” er netop størst præcis omkring maven. Overvægt bevirker også en kønshormonel påvirkning både hos mænd og kvinder. Det skyldes, at de almindelige kønshormoner omsættes i fedtvævet, hvilket giver en forlænget østrogenlignende påvirkning. Det giver den samme risiko for nedsat elasticitet af huden og strækmærker, som ved eks. graviditet.
Så længe man forbliver overvægtig, er problemet med slap hud ikke synligt. Men hvis man taber sig, tilsigtet eller med alderen, vil slapheden blive tydelig og en maveskindsoperation ville være at foretrække.

Slap bugvæg
Bugvæggen består af mavemusklerne, dels de lodrette på hver side af midtlinien og dels de skrå, der sidder som et korset omkring taljen. En veltrænet mavemuskulatur, holder bughulens indhold inde på plads og giver et indtryk af en fladere mave. Manglende træning har den modsatte effekt, og der udvikles en topmave, specielt når man står op. Både graviditet og overvægt bevirker en udspiling af bugvæggen, muskulaturen udtyndes og slappes. I mange tilfælde glider de lodrette mavemuskler fra hinanden og der opstår en permanent slaphed, som ikke kan trænes op. Her kan man få udført en operation med formålet fjernelse af maveskind.

Mini maveplastik

Tab uønsket løs hud med maveplastik
Ved denne operation korrigeres kun den løse hud under navleniveau, det vil sige at eventuel løs hud over navlen ikke behandles med denne metode. Desuden blotlægges kun den nedre del af mavemuskulaturen, så der kan heller ikke foretages en rigtig opstramning af mavemusklerne som ved en stor abdominalplastik.

En mini-abdominalplastik er således særligt velegnet til kvinder, der efter graviditet har fået et lille hudoverskud på den nederste del af maven, som generer ved at hænge lidt ud over bukse- eller trusse-kanten.

Snittet lægges langt nede på maven (bikinisnit) og huden løsnes op til navleniveau. Herefter kan huden på den nederste del af maven strammes op. Operationen kan kombineres med en mindre fedtsugning, men det er anbefalelsesværdigt at et eventuelt vægttab gennemføres ved kostomlægning og motion inden en eventuel maveplastik. Operationen efterlader et ar, som kan skjules under almindelige trusser.

Da operationen er væsentlig mindre end en stor maveplastik, er risiko for komplikationer også mindre. Men der kan både ses blødning, infektion og ar-problemer som ved alle plastikkirurgiske operationer.

Operationen foregår i fuld bedøvelse under en kortvarig indlæggelse, hvor du kommer hjem igen samme dag. Du skal herefter bruge et mavebælte i 3 uger efter operationen for at forhindre væskeansamling under den løsnede hud. I de første 3 måneder efter operationen vil arret blive mere rødt, hvorefter det langsomt vil blive lysere og mindre tydeligt.

Andreas har mere end 25 års erfaring og har særlig ekspertise i plastikkirurgi efter stort vægttab og graviditet. Han er Danmarks “National Secretary” for The International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS).

Book
Andreas Printzlau Speciallæge i plastikkirurgi