Operation af slapt maveskind (abdominalplastik)

Abdominalplastik (maveplastik) anbefales når opstramning af maveskind er en nødvendighed. eller ved løshed af hud på maven og eventuelt slaphed af bugvæg. Dette ses typisk efter graviditeter eller vægttab, men alder og arvelige faktorer kan også spille ind. Større maveplastikker foretages også under syge- og sundhedsforsikringen, såfremt der er fysiske gener.

Der findes fire væsentlige årsager til slaphed af huden på maven, hvor denne maveskindsoperation, abdominalplastik, er anbefalet:

Alder

Med alderen mister huden sine elastiske egenskaber. Dette sker for huden over hele kroppen og forværres af udefra kommende faktorer som rygning og megen sol. Hvor hurtigt og hvor meget huden ældes afhænger dog primært af arvelige faktorer.

Opstramning af maveskind anbefales desuden også i forbindelse med graviditet.

Graviditet

Ved graviditet udvides huden over maven betragteligt og samtidigt udskilles kønshormoner, som skal gøre bækken og hud mere eftergiveligt. De hormonelle påvirkninger forsvinder selvfølgelig efter graviditeten, men kan have medført bristninger i læderhuden, såkaldte strækmærker, som forhindrer huden i at trække sig sammen. Jo ældre kvinden er og jo flere graviditeter, jo større er risikoen for at huden på maven vedbliver at være slap.

Efter stort vægttab kan det også været hensigtsmæssigt at få udført en maveskindsoperation, hvor fjernelse af maveskind er den ønskede effekt. Og det resulterer i opstramning af maveskind.

Overvægt

Svær overvægt udvider naturligvis også huden. Mange med såkaldt ”æblefacon” er netop størst præcis omkring maven. Overvægt bevirker også en kønshormonel påvirkning både hos mænd og kvinder. Det skyldes, at de almindelige kønshormoner omsættes i fedtvævet, hvilket giver en forlænget østrogenlignende påvirkning. Det giver den samme risiko for nedsat elasticitet af huden og strækmærker, som ved eks. graviditet.
Så længe man forbliver overvægtig, er problemet med slap hud ikke synligt. Men hvis man taber sig, tilsigtet eller med alderen, vil slapheden blive tydelig og en maveskindsoperation ville være at foretrække.

 

Slap bugvæg

Bugvæggen består af mavemusklerne, dels de lodrette på hver side af midtlinien og dels de skrå, der sidder som et korset omkring taljen. En veltrænet mavemuskulatur, holder bughulens indhold inde på plads og giver et indtryk af en fladere mave. Manglende træning har den modsatte effekt, og der udvikles en topmave, specielt når man står op. Både graviditet og overvægt bevirker en udspiling af bugvæggen, muskulaturen udtyndes og slappes. I mange tilfælde glider de lodrette mavemuskler fra hinanden og der opstår en permanent slaphed, som ikke kan trænes op. Her kan man få udført en operation med formålet fjernelse af maveskind.

En maveplastik foregår i fuld bedøvelse, med indlæggelse og efterfølgende sygemelding i 1-3 uger.

Maveplastik operationer koster fra 24.000 kr. op til 45.000 kr.

 

Læs mere om maveplastik (abdominalplastik)