Hudslibning og kemisk peeling

Download patientinformation:

Formålet med behandlingen er mekanisk at reducere ujævnheder, ar, fordybninger og rynker i huden i ansigtet. Hertil kan benyttes en roterende slibesten/børste eller en ætsende kemisk væske. Princippet er i begge tilfælde, at de øverste lag af huden, overhuden (epidermis) og øverste del af læderhuden (dermis) fjernes med dannelse af en ”hudafskrabning” til følge. Dette stimulerer under helingen til nydannelse af hud med en strammere og glattere hudoverflade.

Forløb

Operationen
Mindre behandlinger udføres i lokalbedøvelse, større behandling som f. eks. hele ansigtet i fuld bedøvelse. Lige efter behandlingen med en slibning er de behandlede områder et sår som ved en kraftig hudafskrabning. Peeling foretages med TCA , trikloreddikesyre. Ved en peeling med TCA er de behandlede områder tørre og dækket af en tynd ” film ”, en skorpe. Det tager 5-10 dage før de behandlede om råder er helet, afhængig af behandlingens dybde. Behandlingen kan aktivere herpesudbrud og forebyggende behandling mod herpes anvendes oftest.

Ophelingen
For at lindre svie, smerte og ubehag lige efter behandlingen tildækkes huden af creme eller beskyttende film og kolde omslag. I de følgende dage vil det behandlede område hæve op, og der vil ved en dermabrasio dannes en klar gul væske og efterhånden skorper, der falder af efter 7-10 dage. Ved en peeling er området tørt, der kommer efterhånden en skorpe der falder af når såret under skorpen er helet.

Efter ophelingen
Da huden er tyndere i det behandlede område, vil den være rød. Efter 2-3 uger kan rødmen dækkes med make-up. Rødmen aftager efterhånden, og huden vil efter ca. 3 måneder have sin normale farve. Effektiv solbeskyttelse med højt faktortal skal anvendes til huden er normal igen.

Bivirkninger

Mørke skjolder kan forekomme, men kan behandles og aftager ofte i løbet af 2-6 måneder. Reaktionen forværres ved udsættelse for sollys. Tilstanden ses ofte hos visse etniske grupper. Acne og milier kan blusse op efter behandlingen. Kan behandles med antibiotika.

Komplikationer

Infektion med bakterier eller herpesvirus ses sjældent, men kan efterlade ar. Har behandlingen været for dyb, eller har der været betændelse under ophelingen, kan der dannes røde ar, som senere bevirker at huden her bliver lysere end omgivelserne på grund af mangel på pigment. Kan ikke behandles, men risikoen for dette er lille ved omhyggelig behandling.

Forventet resultat

Færre eller mindre tydelige rynker eller ar i de behandlede områder i ansigtet. Resultatet er ikke permanent, men behandlingen kan evt. gentages.
Der er 1 uges betænkningstid fra konsultation til behandling må foretages. Samtykke til behandling må først gives efter udløb af betænkningstiden. Ledsager kan medbringes ved konsultationen.

Farooq har mere end 25 års erfaring indenfor plastikkirurgi. Han har specialiseret sig i æstetisk og kosmetisk kirurgi. Farooq taler foruden dansk også svensk, engelsk, dari og persisk.

Book
Farooq Nasseri Speciallæge i plastikkirurgi