Fjernelse af bryster på transkønnet mand (mastektomi)

Book konsultation

 

Fjernelse af bryster som tilbud til transkønnede i kønsbekræftende forløb
På Printzlau Privathospital tilbyder vi fjernelse af brystkirtelvævet i forbindelse med et kønsbekræftende forløb. Forud for indgrebet kræves det at man er skrevet op til indgrebet i offentligt regi, hvorfra man vil kunne blive udvisiteret og opereret på Printzlau Privathospital.
Operationen foregår i fuld bedøvelse med efterfølgende sygemelding i 3-4 uger, alt efter operationstype.
Operationen foretages af speciallæge i plastikkirurgi Alessandro Venzo. Alessandro er også overlæge på Rigshospitalets Plastikkirurgiske afdeling, hvorfra han har stor erfaring med fjernelse af bryster som led i kønsskifte.

Forventninger til patienten
For at opnå det bedst mulige resultat af det kønsmodificerende indgreb er det væsentligt at være normalvægtig. Derudover skal du 4 uger forud for operationen undgå at spise fiskeolie og andre blodfortyndende kosttilskud. Det er også en stor fordel at du har været i hormonbehandling i minimum 6 - 12 mdr. før operation, da dette kan forbedre det endelige resultat.
Operationen bliver ikke tilbudt hvis du ryger. Rygning medfører alt for stor risiko for komplikationer ved denne type kirurgi. Du skal være stoppet med rygning eller med brug af nikotin plaster i 6 uger før og efter operation.

Valg af operations type

Der findes 2 forskellige operationsmetoder til fjernelse af brystkirtelvæv. Valg af teknik afhænger af, hvor stort et bryst du har, brystvorternes placering i forhold til en maskulin overkrop, og hvor meget hud der er i overskud.

  • Fjernelse af bryst med fri transplantation af brystvorter
    (Mastektomi med mamiltransplantation)
    Dette er den mest anvendte teknik til moderate og store bryster. Her fjerner vi hele brystvævet via et langt ar under brystet. Brystvorterne bliver oftest reduceret i diameter og løftet op til en mere maskulin placering. Brystvorterne bliver transplanteret og der syes en forbinding på den første uge indtil transplantatet er helet. Med denne teknik tabes følesansen ved brystvorten permanent.
  • Fjernelse af bryst med flytning af brystvorter på vævs-stilk
    (Masektomi med keyhole-teknik/periareolær teknik)
    Disse teknikker anvendes til små bryster, hvor bryst- vorterne sidder i et niveau, der svarer mere til et maskulint udseende. Her laves et lille ar i brystvortens omkreds og hele brystkirtlen fjernes gennem dette ar. Ved denne teknik er der lidt større risiko for blødning i efterforløbet, samt ujævnheder i huden. Der er dog høj sandsynlighed for at noget af følesansen ved brystvorten bevares.

Operationerne varer cirka 2 1⁄2 time.

Forløb

Forundersøgelse
Inden operationen skal du til en obligatorisk forundersøgelse ved plastikkirurgen. Her kan i sammen gennemgå dine ønsker, de kirurgiske muligheder og begrænsninger. Når i sammen har fundet frem til den bedste operationstype vil du blive informeret om hvad der realistisk kan forventes af resultatet efter operationen, hvilke følgevirkninger operationen har, samt hvilke risici operationen medfører.
Der bliver taget fotos af dit bryst, som kan anvendes som ”før” billeder, hvis operationen gennemføres.

Operationen og ophold på hospitalet
Operationerne foretages i fuld bedøvelse (generel anæstesi) med efterfølgende indlæggelse.
Du skal være fastende mindst 6 timer inden operationen, men må dog drikke vand indtil 2 timer før.
Når du ankommer tager sygeplejersken på sengeafdelingen imod dig, sikrer din identitet og viser dig til rette. Herefter vil narkoselægen (anæstesilægen) gennemgå den planlagte bedøvelse med dig og din plastikkirurg foretager optegning og sikrer sig, at I er enige om planen og det kommende indgreb.
Ved afslutningen af operationen iføres du kirurgisk bandage. Ved indgreb, kan der være anlagt såkaldte dræn, hvilket er små plastikslanger, der fjerner blod og væske i det første døgn efter operationen.

Efter operationen
Umiddelbart efter operationen overflyttes du til opvågningsafdelingen, hvor specialsygeplejersken og narkoselægen holder øje med dig, indtil du er helt vågen. Herefter opstartes den smertestillende behandling, samt kvalmestillende ved behov. Når du er helt vågen, overflyttes du til din stue på sengeafdelingen. Her vil plastikkirurgen komme og tilse dig, samt informere dig omkring hvordan operationen er forløbet.
Ved mindre operationer, kan du komme hjem senere samme dag, men ved de lidt større operationer er du indlagt til dagen efter. Sygeplejersken hjælper dig på højkant, sørger for en god smertebehandling og sikrer observation af tidlige komplikationer. Hvis du har dræn, bliver disse fjernet inden udskrivelsen. Du vil blive iklædt en støttende vest eller bælte omkring brystkassen, som skal anvendes dag og nat i 3 uger. Du har mulighed for at tilkøbe ekstra vest/bælte eller bruge en stram elastisk t-shirt, som du kan skifte med, når vesten/bæltet skal vaskes.
Efter ca. 7 dage møder du til fjernelse af forbinding omkring brystvorterne, hvis der er foretaget hudtransplantation ved brystvorterne. Efter 14 dage møder du til kontrol og eventuelt fjernelse af tråde hos sygeplejersken.

Kontrol efter operationen
Du møder til kontrol hos din plastikkirurg ca. 3 måneder efter operationen. Her vurderes resultatet af operationen og der bliver taget nye fotos som dokumentation. Her vil du også have mulighed for at købe et USB-stik med dine før/efter billeder.

Følgevirkninger

Ar
I de første 3 måneder efter operationen er arrene røde og hævede, men over tid vil de langsomt blive lyse og flade. Det anbefales at anvende plasterbehandling så længe arrene fortsat er røde. Dette modvirker tendensen til permanent røde og hævede ar. Der kan gå helt op til 2 år før det endelige udseende af arrene kan vurderes.

Følelsesløshed
Der kan opstå følelsesløshed efter operationer, typisk tæt op til arrene. Dette betyder, at følesansen af brystvorterne kan tabes eller mindskes efter operationen, afhængig af operationstype. Enkelte patienter oplever en overfølsomhed, der også er generende, men som dog typisk forsvinder i løbet af det første år.

Midlertidig hævelse
I ugerne efter operationen vil der være hævelse. Hævelsen forsvinder i løbet af de første 3 måneder. Først herefter kan det endelige resultat af operationen vurderes. Hos nogle udvikles en væskeansamling som kan være generende. Her kan udtømning være nødvendigt hos en af vores sygeplejersker. Dog vil væskeansamling hos de fleste være moderat og forsvinde helt af sig selv.

Komplikationer

Blødning
Efter operationen stiger blodtrykket og herved kan et af de små blodkar som er delt ved operationen briste og medføre en ansamling af blod under huden. Hvis det drejer sig om en større blødning er det nødvendigt med en ny operation. I givet fald sker dette næsten altid imens du stadig er indlagt og re-operationen gennemføres akut, af din egen plastikkirurg.

Infektion
Infektion skyldes bakterier, der enten er kommet i kontakt med operationsfeltet i forbindelse med selve operationen eller via det nye ar, efter at du er kommet hjem. I de fleste tilfælde er der således tale om en overfladisk infektion i arret, som kan behandles med lokal pleje og antibiotika. I sjældne tilfælde kan infektionen sprede sig i dybden og gøre det nødvendigt at åbne op eller drænere betændelse under fornyet indlæggelse og behandling med intravenøs antibiotika. I disse alvorlige tilfælde vil infektionen kunne ødelægge det forventede resultat af operationen.

Hypertrofisk ardannelse
Enkelte patienter har tendens til, at danne meget arvæv ved operationer. Såkaldt hypertrofisk ardannelse. Alle ar er røde og hævede i månederne efter operationen. Men ved hypertrofisk ardannelse, forbliver arrene røde og hævede i over 1 år efter operationen. Arrene kan behandles med plaster over flere måneder og i svære tilfælde med indsprøjtning af steroid direkte i arvævet. I sjældne tilfælde kan der senere forsøges med kirurgisk korrektion af et skæmmende ar.
Hypertrofisk ardannelse adskiller sig fra Keloid, som er en arvelig ar-sygdom, hvor arvævet breder sig ud over det opererede område. Patienter med kendt Keloid frarådes kosmetisk kirurgi.

Holdbarhed

Begge operationstyper vil give en permanent reduktion/fjernelse af brysterne, men den opstrammende effekt af operationen er ikke stabil. Der er altid risiko for udvikling af et ujævnt / asymmetrisk resultat. Opstramninger af hud og væv hos mennesker stopper ikke aldringsprocessen. Der findes altså ingen opstrammende indgreb ”der holder evigt”. På den anden side vil det, der er fjernet ikke komme igen. Overvægt og vægttab vil også betyde fornyet slaphed af huden på brystkassen. Den opstrammende effekt af operationerne afhænger både af operationens omfang, men også af den enkelte patient. Derudover påvirkes resultatet også både af arvelige faktorer og ydre faktorer, som påvirker hudens elasticitet (hormoner, rygning o.a.). Det skal også påpeges at operation ikke 100% fjerner alt brystvæv og derfor skal man stadig holde øje og reagere hvis der udvikles knuder, som kan være tegn på udvikling af brystkræft i fremtiden.

Efterforløbet - Når du kommer hjem:

Du får udleveret den smertestillende medicin, som du har brug for
Du vil have lette smerter eller ubehag i den første tid efter operationen. Du vil få udleveret den medicin, som din plastikkirurg og narkoselæge vurderer er nødvendig til den første uge efter operationen. Hvis der er behov for yderligere smertestillende behandling vil der typisk blive lagt en recept op til dig.

Tag den med ro i den første tid

Du skal generelt tage den med ro i den første tid efter operationen. Du vil inden du bliver sendt hjem blive informeret om hvor meget du må foretage dig efter operationen.

Du bør vente 24 timer med at tage et brusebad. Har du fået transplanteret brystvorterne og påsyet en svamp, må der ikke komme vand på dem. I det tilfælde skal du møde i ambulatoriet efter cirka 1 uge, hvor vi fjerner den påsyede forbinding og vurderer om og hvor godt brystvorterne har sat sig fast. Indtil det vurderes at brystvorterne sidder stabilt, må du kun bade fra livet og ned.
For at mindske risikoen for infektion fraråder vi dig at tage karbad, gå i svømmehallen eller bade i havet indtil 2 uger efter at sidste sårskorpe er forsvundet.
Undgå løft over et par kilo de første 3 uger, for at undgå blødning i hulrummet over musklen.
Har du fået fjernet brystet med brystvorte-transplantation, må du max løfte armene 90 grader de første 4 uger. Dette forbehold tages for at undgå at øge bredden af arret under brystet.
Du må gerne bevæge skulderleddet for ikke at blive stiv i dette led.
Sportsaktiviteter kan genoptages forsigtigt efter 6 uger, dog med langsom opstart.

 

Sygemeld dig
Du må forvente at være sygemeldt i en periode efter operationen. Hvor længe du skal være sygemeldt afhænger af hvor fysisk krævende dit arbejde er, samt dit generelle helbred. Men forvent, at du skal forholde dig i ro de første 3-4 uger.

Hvad skal du være opmærksom på?
Du skal kontakte den vagthavende, hvis der kommer tegn på infektion/betændelse i form af rødme, tiltagende hævelse, smerter eller feber.
Arret er meget sart. Du bør beskytte arret mod direkte sol i det første år efter operationen, så det heler så pænt som muligt. Undgå også at gå i solarium.

Alessandro Venzo har været overlæge ved Rigshospitalets Plastikkirurgiske Afdeling i mere end 10 år, hvor han blandt andet foretager alle former for brystrekonstruktioner af de offentlige patienter inklusive fjernelse af bryster som led i kønsmodificerende kirurgi med keyhole og periareolær metode.

Book
Alessandro Venzo Speciallæge i plastikkirurgi, overlæge